Clessidra – Zandloper 
 
De naam Clessidra is in 2001 ontstaan tijdens een vakantie in Italië. Voor de op te richten praktijk was al wel een model ontwikkeld om te symboliseren hoe psychologisch onderzoek en behandeling in elkaar overvloeien en eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. In de basisvisie van Clessidra wordt een zandloper gesymboliseerd om het proces van diagnostisch onderzoek en behandeling te verduidelijken. Als je een psychologisch onderzoek start ben je eigenlijk ook al aan het behandelen omdat je tijdens het onderzoek al adviezen geeft over het probleem en hoe er mee om te gaan. Aan de andere kant vindt tijdens de behandeling nog altijd een verfijning van de diagnostiek plaats, omdat de psycholoog tijdens de diagnostische fase niet alles te weten kan komen. Deze visie past mooi in het beeld van een zandloper en hoe deze functioneert.
 
Het zand loopt van boven naar beneden. In beginsel is er veel zand. Het zand staat symbool voor het probleem. Een probleem staat niet op zichzelf en valt uiteen in verschillende probleemgebieden. Veel probleemgebieden betekent veel zand. Om te onderzoeken welk probleemgebied relevant is en welke niet, wordt het zand tijdens een diagnostisch proces gesymboliseerd in het smalle deel van de zandloper. Het zand wordt door een klein openingetje geduwd zodat de kern van het probleem in dit deel zichtbaar wordt. Het zand valt op de bodem van de zandloper. De bodem symboliseert alle behandelingsmogelijkheden. In de praktijk blijkt vaak voor het oplossen van een probleem een gevarieerd pakket van therapeutische technieken moet worden ingezet.
 
De duur van het diagnostisch onderzoek en de behandeling wordt gesymboliseerd door de hoeveelheid tijd die nodig is om het zand te laten doorstromen. Ook willen mensen graag een tijdsverloop weten. Onderzoek en behandeling zijn processen en geen afgebakende gebieden met een eigentijdseenheid.
 
Tijdens het zoeken naar een passende naam voor de praktijk, ontdekten wij dat het Italiaanse woord voor zandloper “Clessidra” was en zo werd de naam van de praktijk geboren.